FELDENKRAIS & JKA

Ukoliko razdelimo svaki korak koreografije na folkloru - poput puzzli, mozak mnogo lakše oseća,usvaja i izvodi pokret. Upravo je ovo suština Feldenkrais i JKA metode.

Iščitavajući različite sajtove koji se bave ovom metodom, knjige posvećene Moshe Feldenkraisu nailazim na filozofski pristup objašnjenja -pomalo opširnije tekstove koje je i meni teško da ispratim od početka do kraja a razumem metodologiju i srž iste.

Na koji način ova metoda funkcioniše?

Izučavanje Feldenkrais metode traje ukupno 4.godine.
40 dana je rasporedjeno u jednoj godini.

Kroz četvorogodišnju školu sam shvatila da sa razlogom traje toliko dugo – upravo zbog toga, jer učenje Moshe Feldenkrais metode je PROCES u kom sazrevamo i psihički i motorički baš poput beba koje psiho-motorno sazrevaju u prvenstveno u prvih godinu dana ali i kasnije tokom detinjstva.
Bebe svojim spontanim pokretima  uče. Potom na momenat zastanu. Njihov mozak obradjuje i integriše šta je prethodno telo uradilo. Zatim izvodi isti pokret i nadovezuje novi … i to je proces dok se ne dostigne savršenstvo pokreta.
Složićete se, pogotovo roditelji koji su imali prvo dete ometeno u razvoju a potom neometeno dete, sa kojom lakoćom i savršenstvom pokreta dolaze u sedeći položaj, savladavaju puzanje, kako lako padaju i prohodavaju.
Feldenkrais metoda se bazira na sličnom principu. Pokretima svojih ruku , ponekad i okom jedva vidljivim, Feldenkrais praktičar umesto deteta izvodi pokrete. Dok pravi pauzu , dozvoljava mozgu deteta da ih prepozna i integriše.
Često volim da objasnim rodteljima: „To je poput učenja koraka na plesu,folkloru. Teško je naučiti čitavu koreografiju ukoliko nam se odjednom pokaže čitava koreografija.“
Ukoliko razdelimo svaki korak poput puzzli mozak mnogo lakše usvaja i oseća pokret. Upravo je ovo suština Feldenkrais i JKA metode.

Metoda se sastoji iz dva dela:

ATM„Awerness through movement“ što bi u prevodu značilo svesnost svog tela u pokretu.

FI„Funkcionalna Integracija“ ili tretman klijenta „jedan na jedan“.

Najčešće postavljeno pitanje:

Da li može Feldenkrais/JKA metoda da se koristi u kombinaciji sa drugim metodama?Moj odgovor je:“ DA“ i još jednom:“ DA“.

Često roditelji dobijaju negativne odgovore i nastaje po roditelje zbunjujuća situacija a za svoje dete žele najbolje.

Suštinski odgovor na ovo pitanje je samo pravilno kombinovati sa ostalim metodama.

Možda terapeut koji Vam ne dozvoljava kombinaciju sa svojom metodom (nevezano samo za Feldenkrais metodu) ne zna suštinu drugih metoda i zato im je lakše da Vam daju negativan odgovor.

Naše lično iskustvo je pokazalo da ove metode imaju sjajan uticaj na mališane koje često provlačimo kroz intenzivne tretmane. Primera radi Medekove vežbe kod spastične dece pojačavaju tonus mišića tokom tretmana. Nakon toga Feldenkrais tretmanom smanjujemo spasticitet mišića.

Sa druge strane često volimo da dajemo oduška roditeljima. Nakon tronedeljnog tretmana roditelj biva obučen vežbama i sprovodi ih u kućnim uslovima. Svakih mesec, dva poželjno je mališan da bude podvrgnut petodnevnom tretmanu po Feldenkraisu i JKA kada roditelj ne radi ništa, odmaramo i roditelje ali i dečiji mozak od zadatih vežbi u kućnim uslovima.

Tokom Feldenkrais i JKA petodnevnog tretmana mozgu omogućavamo drugačiju informaciju, obradu i integraciju unetih informacija.