Tehnika Miofascijalnog oslobađanja

“Myo” je naziv za mišić.“Fascija” je elastični omotač vezivnog tkiva.

Mišići i fascija čine jedno, “rade zajedno" i samo u njihovom skladu telo funkcioniše na pravilan i zdrav način. Usled bilo kakvih trauma u telu, fascija postaje neelastična, te potom ta restrikcija zateže mišiće prouzrokovajući zatezanje, bol, stress i ograničenost pokreta.

Tvorac ove napredne rehabilitacione tehnike je dr Džon Barns (John F.Barns). Poslednje decenije ova tehnika je jako prihvaćena i zastupljena u SAD-u, Švajcarskoj, Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji itd. Osoba od koje učimo tehnike MFR je jedina osoba sa područja bivše Jugoslavije sa diplomom specijaliste u oblasti MFR-a.

Šta je zapravo (Tehnika Miofascijalnog oslobađanja) Myofascial release- MFR?

MFR polazi od ideje da je u ljudskom telu svaki mišić, svaka kost i nervni sistem povezan vlaknom koje se zove fascija. Fascija je nešto poput odela kojim je prekriveno kompletno telo i u kome su sva vlakna međusobno povezana i utiču jedna na druge i pozitivno i negativno. Kada je fascija normalna ona je talasasta i opuštena, sposobna da se rasteže, skuplja i kreće bez ikakvih ograničenja i bolova. Međutim, kada u telu postoji neka upala ili povreda, fascija se skuplja i postaje čvrsta i nekooperativna, podsećajući na nit koja se izvukla iz džempera.

Koriste se različite vrste pokreta, počevši od nežnih masaža koje se izvode upotrebom samo nekoliko prstiju, do dubinskih masaža tkiva, koje su takođe veoma nežne, ali i vrlo efikasne. Ovi pokreti namenjeni su opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje.
Pored oslobađanja od bola, Myofascial release pomaže pravilnom držanju tela i povećava pokretljivost a kod dece sa cerebralnom paralizom utiče na smanjenje mišićnog tonusa i povećanje pokretljivosti zglobova.

Savetuje se i uzimanje velike količine tečnosti za vreme i nakon tretmana kako bi se ublažili sporedni efekti. To je zato što fascija, kao i bilo koji drugi sistem koji je podvrgnut lečenju, izbacuje toksine i vodu koja se unutra zadržala, a to može dovesti do mučnine i slabosti organizma koje pacijenti osećaju nakon tretmana. Uzimanje tečnosti ublažava ili anulira ove pojave.

Lekari obično ne pričaju mnogo o ovoj tehnici jer se ne izučava u standardnim medicinskim školama.

Principi MFR – Tehnike Miofascijalnog oslobađanja

Suprotno popularnim uverenjima, MFR nije kao masaža i ostali tipovi fizikalne terapije. Kada razumemo osnovne principe Myofascial release-a moći ćemo da zaista razumemo tehnike, cenimo dobrobit koju donosi i shvatimo šta je to čini tako posebnom.

Prvo, potrebno je da shvatimo šta je tačno fascija. Fascija je gusta, beličasta vlaknasta mreža vezivnog tkiva koje okružuje kosti, mišiće, arterije i organe u ljudskom telu. Fascija je povezana i prepliće se sa mišićnim tkivom; mišići ne mogu biti izolovani od fascije. Dakle, istezanjem mišića isteže se i fascija, masaža mišića će masirati i fasciju.

Myofascial release terapija ima veoma nizak nivo rizika od prekomernog istezanja mekanih tkiva. Rezultat toga su tehnike koje su bezbedne i koje veoma retko mogu da pogoršaju postojeće stanje i povrede.

MFR TERAPIJA

MFR terapije pomažu osim kod dece sa CPom i kod:

Bola u ledjima i vratu
Glavobolja
Bola u karlici
Sportskih povreda
Hroničnog bola
Neuro disfunkcije
Hroničnog umora
TMJ (Bola u licu, grčeva lica ili vilice)
Bolnih ožiljaka
MYO bola
Osećaja konstantnog premora i zamora
Anksioznih i depresivnih stanja

NASI UCITELJI

Kristina Radović Marić

Specijalista kliničke terapije, registrovani kraniosakralni terapeut i terapeut miofascijalne tehnike, članica ATMS (Australian Traditional Medicine Society)

Mira Mitrović

VFT, KT praktičar, međunarodni shiatsu praktičar, Theraband praktičar, yumeiho instruktor
miramitrovic@hotmail.com

Dragan Dimitrijević

VFT, KT instruktor, Theraband instruktor, Yumeiho Instruktor, međunarodni shiatsu praktičar
dragandimitrijevic@yahoo.com