Dragi roditelji

Pre nego što se upustimo u zajedničko upoznavanje, želim da Vam kao roditelj deteta sa cerebralnom paralizom napišem nekoliko rečenica:


1. Čaroban štapić u vidu aparata, bioenergije, metode za ovu vrstu problema sa kojim se suočavamo na Vašu i moju žalost ne postoji.


2. Ako Vam neko obeća da će Vaše dete postaviti na noge, regulisati mišićni tonus za mesec, dva, šest, molim vas budite obazrivi. Nemojte odustajati od te osobe, ali dajte rok koliko dugo ćete toj osobi da verujete!
I tada posmatrajte … posmatrajte svoje dete, drugu decu koja dolaze na iste te tretmane.

Budite prvenstveno iskreni prema sebi!

Gledajte da vidite “ono što vidite” – a ne šta biste ŽELELI da vidite.
Zapitajte se: “Šta je bolje kod ovog mališana u odnosu na pre šest meseci?”
Nemojte potpuno verovati roditeljima u priče o napretku njihove ili druge dece, jer često pričamo priče koje želimo da ispričamo a ne ono što je u stvarnosti. I tada počinjemo da verujemo jedni drugima – a u stvari verujemo onom što želimo da se desi, a ne onom što zaista jeste!
Uvek ! ALI UVEK klinička slika slika svakog mališana sa cerebralnom paralizom je drugačija. Stepen oštećenja nije isti. Imamo PET nivoa oštećenja mozga. Da li može da se poredi uspeh tretmana kod deteta koje je samo prvog stepena oštećenja sa detetom koje je petog?
Dakle, prvo budimo realni prema sebi. Prepoznajte sami nivo oštećenja kod Vašeg deteta.


3. Vreme je u ovom problemu najbitnije a nemamo ga na pretek! Ne smemo ga gubiti na nerealna obećanja


4. Često volim da kažem roditeljima da mi trčimo maraton! Nemojte gledati na vreme kada ćete istrčati svih 42.195 kilometra već rasporedite svoju snagu, energiju, ljubav, finansije na dugoročan period kako biste stigli do cilja. Mi nismo Husein Bolt da istrčimo 100m, damo sve od sebe i za par sekundi stignemo do cilja …mi smo maratonci! Mnogo vremena i kilometara je pred nama… Mnogo!


5. Onog momenta kad budete u stanju:
– bez teskobe u grlu i duši
– bez plačnog glasa
– bez suze u oku
naglas da izgovorite „Ja imam dete sa cerebralnom paralizom“ tada ćete imati mnogo mnogo više energije, snage i motiva da se borite za svog mališana! Onda kada prestanete da krivite sebe ili neku treću osobu za to što se desilo Vama i Vašoj porodici imaćete još veću energiju da se borite za svog mališana.

Moj suprug i ja proputovali smo skoro čitavu Evropu, boravila sam i u Sjedinjenim Američkim Državama, sve u želji da našem sinu Vuku obezbedimo najbolje. Sigurna sam da vam nudim na jednom mestu najsavremenije metode koje se koriste u Svetu:


ABR metoda je jedna od prvih metoda koju smo počeli da primenjujemo na našem Vuku, zbog koje smo putovali čak do Kopenhagena. Veliki sam poštovalac ABR metode koju i danas ,kao roditelj, primenjujem na mom sinu a smatram da je zajedno sa primitivnim refleksima osnova za sve ostale metode kada se radi sa decom sa CP. U medjuvremenu smo napravili iskorak dalje. Želja nam je da se posvetimo i nauci i kroz naučna dostignuća i radove, da dokažemo naša višegodišnja iskustva rada sa mališanima sa CP.

VUKOV CENTAR

Svako dete sa oštećenim mozgom ima drugačiju kliničku sliku. Samim tim i naš pristup i program je svakom detetu strogo individualan.

Ideja našeg Centra je da Vam na jednom mestu ponudimo široku paletu metoda, da što manje lutate- samim tim pokažemo prečice jer naše dvanaestogodišnje putovanje se meri hiljadama i hiljadama kilometara…

Posedujemo široku paletu ozbiljnog oruđa pomoću kojeg ćemo se boriti zajedničkim snagama za našu decu.

Dobro došli i hvala na poverenju!

Svim srcem ću se truditi da ga opravdam. U Americi su me naučili da nikom ne dajem obećanja, ali jedno vam mogu obećati:
Radićemo sa vašim detetom kao sa Vukom!

Uz poštovanje svim roditelljima koji su spremni da se bore za svoje dete,

Dr Aleksandra Ivančić
Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije